Watertoren Sint Jansklooster trekt veel bekijks tijdens Open Monumentendag

Foto: Erik Driessen

De watertoren van Sint Jansklooster trok tijdens Open Monumentendag weer veel bezoekers. Ook vanuit de omgeving namen mensen een kijkje. “We zien die toren altijd als we in De Wieden varen. Nu wilden we het gebouw een keer aan de binnenkant zien”, zegt een man uit Nijeveen die met zijn twee zoontjes naar Sint Jansklooster is gekomen.

Zomaar naar boven lopen, zoals dat in andere jaren gebruikelijk is, kan dit jaar niet. Ook Natuurmonumenten moet maatregelen nemen die de verspreiding van het coronavirus tegengaan. Bezoekers reserveren vooraf een plekje en moeten tijdens de klim uiteraard anderhalve meter afstand houden. “Helaas…”, zegt een echtpaar uit Brabant, dat tijdens een fietstochtje toevallig langs de toren komt. De groep van 15.00 uur heeft met tien mensen de maximale omvang en dus fietsen ze verder.

Binnen vertelt torenwachter Jannie het interessante verhaal van de toren. “Waarom zijn watertorens zo hoog?”, wil ze van haar toehoorders weten. “Waterdruk…”, zegt iemand die het meteen bij het juiste eind heeft. Water op hoogte zorgde er lang voor dat de druk op het leidingwater in orde was. Vanaf het midden van de 19e eeuw werden in totaal 260 watertorens in Nederland gebouwd. Daarmee kregen Nederlanders drinkwater van betere kwaliteit. Tot die tijd was dat een bron van ziektes.

Wie denkt dat de complete toren vroeger vol zat met water, komt bedrogen uit. Alleen bovenin zat water, vierhonderdduizend liter maar liefst. “Tot de jaren zeventig was de toren in gebruik. Toen waren er inmiddels meer moderne technieken”, vertelt Jannie,die aanraadt om boven een blik te werpen op het bos achter de toren. “Dan zie je verschillende waterputten. Die pompen nog wel steeds water uit de grond: dat gaat nu alleen naar het nieuwe gebouw van Vitens.”

Collega torenwachter Gert neemt het gezelschap mee naar boven. “Voor de vijfde keer, ik haal de duizend treden vandaag”, glimlacht hij ergens halverwege. Want de klim naar de top bestaat uit ruim tweehonderd treden. En die voel je best in de bovenbenen. Maar het uitzicht maakt alles goed. De bezoekers hebben geluk deze zaterdag: het uitzicht reikt tot diep in de regio. Kampen, Zwolle en Steenwijk zijn goed te ontwaren.

Ook het gezelschap uit Nijeveen probeert de eigen woonplaats te zien. “We denken dat het gelukt is, maar met alle bossen rondom ons dorp is dat niet eenvoudig”, lacht de vader. Wie tijdens Open Monumentendag geen plekje kon reserveren, krijgt snel een nieuwe kans. De watertoren is elke zaterdag open voor bezichtiging.

Het nieuws van steenwijkerland.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen