Uitleggen van broedvlotjes voor zwarte sterns is puzzelwerk

Foto: Erik Driessen

Vrijwilligers van Natuurmonumenten zijn druk bezig met het gereedmaken van de broedvlotjes voor zwarte sterns. Die worden vanaf eind april weer op verschillende locaties in De Wieden uitgelegd. De laatste jaren is het aantal zwarte sterns in het gebied redelijk stabiel.

“Het blijft puzzelen…”, glimlacht Henk Selhorst, die al een aantal jaren bij de werkgroep zwarte sterns is betrokken. Hij doelt op het creëren van de ideale omstandigheden voor de bijzondere, kleine vogeltjes. “Een paar jaar geleden was een van de broedlocaties op het Giethoornsche Meer bijvoorbeeld een toplocatie, terwijl er vorig jaar op diezelfde locatie welgeteld nul zwarte sterns broedden. De omstandigheden waren volstrekt gelijk ”, geeft Selhorst een voorbeeld.

En zo kan hij nog meer verhalen uit de praktijk vertellen, die duidelijk maken dat het uitleggen van een vlotje niet automatisch een broedpaar oplevert. “Gelukkig blijft het natuur…”, relativeert Selhorst. Samen met Natuurmonumenten dokteren de vrijwilligers ieder jaar weer een net wat ander plan uit. 

Dit keer worden bijvoorbeeld aanzienlijk minder vlotjes uitgelegd. “We hebben 450 vlotjes, maar daarvan wordt er doorgaans maar op honderd gebroed. Daarom leggen we er nu maar  200 uit. Dit is gebaseerd op het maximale aantal broedparen per locatie plus tien vlotjes. Zien we tijdens het seizoen zwarte sterns op een andere locatie waar nog geen vlotjes liggen, dan kunnen we alsnog bijleggen”, vertelt Selhorst. Op voorhand worden er al vlotjes op een aantal nieuwe plekken gelegd. 

Voordat de zwarte sterns in De Wieden opduiken, is het wachten op de visdief, legt Selhorst uit. “Zodra die is gesignaleerd bij de IJssel, volgen de zwarte sterns snel. Bij de IJssel zijn dat nog doortrekkers, maar vanaf dat moment duurt het niet lang meer of de sterns zijn ook in De Wieden.”

De vrijwilligers die zich bezighouden met de broedvlotjes zijn overigens ook betrokken bij het tellen van vlinders en libellen. Ook dat seizoen begint binnenkort weer. Op vrijwel alle zondagen in mei – tot half juni staat een gids op het uitkijkpunt bij het Vlonderpad

te St. Jansklooster, die veel kan vertellen over de zwarte sterns.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen