Wandelen door ‘enorm rijk’ rietland

Foto: Erik Driessen

Met een gids wandelen en alles te weten komen over het winterse ambacht in De Wieden. Dat kan elke maand een keer bij het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in Sint Jansklooster. Zondagmiddag wandelden de eerste belangstellenden over het Laarzenpad.

Winters is het zondag nauwelijks. De temperatuur is ruim boven de nul graden en beelden van sneeuw en andere winterse neerslag zitten alleen in de hoofden van de deelnemers. Het wandelpad is zompig en de lopers kunnen de vaartjes niet over het ijs oversteken, maar met de bekende trekpontjes.
Een stel uit Hengelo rijdt desondanks graag een dik uur naar De Wieden. “Ook met dit weer gaan we er graag even uit, een frisse neus halen. En we komen vaker in dit prachtige gebied. Het landschap is hier totaal anders dan aan onze kant van de provincie”, vertellen ze over de reden van hun komst.

Ze keren ongetwijfeld met een berg nieuwe kennis terug naar Twente. “Als je een grijze keutel ziet liggen moet je eens proberen of die naar drop en pepermunt ruikt. Dan is het de keutel van een otter…”, vertelt gids Peter bijvoorbeeld. Hij staat stil bij een stuk rietland waar duidelijk een dier heeft gewandeld. “Als je hier een camera plaatst, zie je zeker meer dieren dan in een bos. Rietland is enorm rijk land, niet alleen aan vogels en dieren, maar ook aan bijzondere planten”, zegt de gids.
Hij vertelt de toehoorders uiteraard de karakteristieke Wieden-verhalen over het verdronken dorp, over de turfperiode en over de oorsprong van de grote meren. Dat blijft de wandelaars fascineren. “Het Spaanse leger van Alva zou hier hebben gelopen. Dit was ooit blijkbaar een belangrijke snelweg”, vertelt Peter bijvoorbeeld bij het begin van de wandeling. Dat de huidige meren destijds land waren, kunnen de wandelaars zich nauwelijks voorstellen.

Langs het Laarzenpad moeten de rietsnijders nog aan de slag. Het is nu nog wandelen door een muur van riet. “Weet je waarom het hier zo zompig is?”, vraagt Peter. “Dat is nodig voor het riet. Daarom zie je ook overal in De Wieden molentjes. Die voeren het water niet af, maar zorgen juist dat riet voldoende water heeft.”
Wie het Winterse Ambacht ook wil ontdekken, kan terecht op 26 januari, 29 februari en 22 maart. De wandelingen beginnen om 12.30 uur. Aanmelden via www.natuurmonumenten.nl/dewieden is wel noodzakelijk.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen