ING Wilde Buitendag maakt ‘lekker vies’

Foto: Erik Driessen

Lekker vies worden, met modder op het gezicht. Dat is de gedachte achter de ING Wilde Buitendag. Voor de derde keer organiseerde Natuurmonumenten die bij het bezoekerscentrum in Sint-Jansklooster, met als hoofdsponsor de ING Bank. Zo’n 250 kinderen kwamen een kijkje nemen.

Voor hen is het een mooie kans om in de herfstvakantie naar buiten te gaan, zegt Katrien de Jong van Natuurmonumenten. De dag is ook uitermate geschikt om eens lekker vies te worden. Het laarzenpad, vol modder, wordt deze dag intensief gebruikt. De kinderen krijgen opdrachten mee om uiteindelijk beloond te worden met een OERRR-badge. “Ze mogen zich camoufleren als boswachter, dus modder op de wangen smeren. Aan het eind krijgen ze een badge, waarmee ze kunnen laten zien dat ze een goede boswachter zijn.”

Ook kunnen de kinderen dingen proeven uit de natuur, dieren natekenen, met een touwladder in een boom klimmen, maar ook vuur maken met elementen uit de natuur. Ruben is een van de twee kinderen bij wie dat vandaag goed lukte. Gewoon geluk hebben en het goed kunnen, vindt hij. Voor hem is zo’n dag in de natuur niet vreemd. Hij houdt van vissen, vertelt de tiener. “Ik hou van de natuur, dus ik vind dit wel leuk.” Het beetje miezer dat valt, hoort erbij, constateert hij nuchter.

Voor Emmanuelle (8) is het een drukke dag. Met de spoorzoeker raadde ze vier verschillende dieren. “Ik kende ze allemaal, ook de boommarter.” Ze is enthousiast geworden van de natuur. “Ik vind het echt heel leuk vandaag. Volgend jaar ga ik weer.” Maar boswachter worden, dat lijkt haar niet wat. “Ik vind het wel leuk om buiten te zijn, maar niet de hele dag.”

Een groep mensen uit Zwolle kreeg de mogelijkheid om met de bus gratis naar Sint-Jansklooster te gaan. “We nodigen mensen echt uit in de natuur”, legt De Jong uit. “Tijdens de ING Wilde Buitendag kunnen mensen zien wat hier te beleven valt.”

Dat daar een beetje miezer bijkomt, is ook natuur, zegt ze. “Iedereen vermaakt zich prima. We kunnen kinderen stimuleren om naar buiten te gaan.” Zo’n 25 vrijwilligers maken dat vandaag mogelijk. “Zonder hen geen ING Wilde Buitendag.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen