Steenwijkerland onderzoekt mogelijkheden voor Petje af

Foto: Gemeente Steenwijkerland

Ieder kind heeft talent en verdient gelijke kansen voor de toekomst. Om daar invulling aan te geven hebben de initiatiefgroep Petje af Steenwijkerland en de landelijke Stichting Petje af de handen ineengeslagen. Op donderdag 19 september 2019 ondertekenden zij gezamenlijk een intentieovereenkomst om te kijken of vanaf 2020 in Steenwijk gestart kan worden met Petje af.

Wethouder Trijn Jongman, een van de ondertekenaars, is blij met de samenwerking. “Geweldig dat dit initiatief er ligt. Petje af opent deuren die anders misschien gesloten blijven.” Petje af is er voor nieuwsgierige kinderen van 10 – 14 jaar. Het doel is om ze buiten schooltijd in contact te brengen met inspirerende rolmodellen en nieuwe ervaringen op te laten doen. Daarbij maken ze kennis met verschillende beroepen, krijgen ze les van gastdocenten, gaan op bedrijfsbezoek en worden in contact gebracht met kunst en cultuur. Ze reizen met het openbaar vervoer, komen in de rechtbank, in musea of bij de dierenarts en leren welke talenten je nodig hebt om bijvoorbeeld wijkagent, brandweerman, chirurg of kunstenaar te worden. Op deze manier krijgende kinderen de kans hun talenten te ontdekken en krijgen zij een beeld van hun eigen toekomst- en
opleidingsmogelijkheden.

Wethouder Jongman: “Het sluit naadloos aan bij het akkoord ‘Samen voor Ryan’ dat we onlangs met heel veel partijen hebben ondertekend.”

De initiatiefgroep Petje af Steenwijkerland bestaat o.a. uit vertegenwoordigers uit het voortgezet en primair onderwijs, Sociaal Werk De Kop, kinderopvang en de gemeente. Alberto Boon tekende de intentieovereenkomst namens het primair onderwijs. “Ieder kind gun je een bredere kennismaking met de uitdagende samenleving. Ieder kind gun je de kans om het eigen talent daadwerkelijk te benutten. Dat gaat niet vanzelf, dat is niet vanzelfsprekend. Met dit initiatief hoop ik een duwtje in de rug te geven van die kinderen waarvoor dit geldt. Om hen betere kansen te bieden.”

Brecht van Schendel, directeur van Stichting Petje af Nederland: “Met Steenwijk zouden we onze aanwezigheid in
Nederland verder vergroten. We kunnen dan nóg meer kinderen de Petje af-kans bieden en hun
kansen op een mooie toekomst vergroten.”

De komende maanden worden de afspraken in de intentieovereenkomst verder uitgewerkt. Daarvoor worden mogelijke samenwerkingspartners, zoals lokale ondernemers en maatschappelijke partners, benaderd.

Reacties