Over het hek bij de boswachters

Foto: Erik Driessen

Typisch zo’n plek waar regiobewoners soms dagelijks langsrijden, maar waarvan ze niet precies weten wat daar nou gebeurt: het beheerkantoor van Natuurmonumenten aan de Ronduite in Wanneperveen. Tijdens Over het Hek konden bezoekers dat ontdekken en een gesprek met de boswachters aanknopen.

“Wil je nog mee?”, roept beheerder Bea Claessens vanaf de EcoWaterLiner. Die ligt voor één dag aan de Ronduite en vaart richting de Watertoren en deelnemer Slot aan de BarsbeekEven over half één is de watertaxi weer vertrokken, maar Claessens is best bereid om de laatkomer nog op te pikken.

De vaartocht met de EcoWaterLiner is een van de activiteiten vanaf de Ronduite. Bij het beheerkantoor laten de medewerkers ook zien wat de organisatie doet in het gebied. Boswachter Johann Prescher toont filmpjes uit zijn dagelijkse praktijk. “Sommige mensen weten echt niet welke dieren je in De Wieden kunt tegenkomen”, vertelt Prescher.

Hij heeft ook al concreet resultaat. “Een meneer was zo verrast over wat vrijwilligers hier allemaal doen, dat hij zich ook heeft aangemeld. Hij twijfelde wel of hij voldoende kennis had, maar we hebben veel verschillende werkzaamheden. Ik heb hem bovendien uitgenodigd om eens mee het veld in te gaan.”

Negentien jaar geleden is Tim Krooneman op een soortgelijke manier bij Natuurmonumenten binnengekomen. Vandaag maakt hij foto’s van Over het Hek. “Normaal gesproken doe ik elke week algemeen onderhoudswerk. Van werken in de eendenkooien tot op een afgelegen plek in de natuur. Dat blijft leuk.”

Ivo Eenkhoorn uit Zwartsluis staat met zijn zoontje bij een aantal opgestelde tractoren, terwijl de rest van het gezin ‘zaadbommetjes’ maakt. Ook de Sluziger komt regelmatig langs de Ronduite. “We bezoeken elk jaar een paar locaties van Over het Hek. Net waren we bij Hoeve Beukers: ook zo’n plek waar ik dagelijks langsrijd, maar waar ik nog nooit was geweest. Ook de kinderen vinden dit een leuke dag.”

Een wat ouder echtpaar verlaat het terrein. Ze waren al vroeg aan de Ronduite en hadden het geluk dat ze daardoor met een select gezelschap aan boord van de EcoWaterLiner konden. “We houden van oude landschappen en daarvoor is dit een prachtig gebied”, zegt de man. Hij wil nog naar de Watertoren bij Sint Jansklooster om dat oude landschap ook van bovenaf te bekijken.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen