Eikenprocessierups rukt verder op in de gemeente

Eerder deze week maakten wij reeds bekend dat de eikenprocessierups was gesignaleerd in de gemeente, een aantal dagen later blijkt het probleem groter dan verwacht. Een zeer groot deel van de bomen zijn inmiddels voorzien van een rood-wit waarschuwingslint.

Een gespecialiseerd bedrijf zal de nesten later gaan verwijderen, tot die tijd wordt er door de gemeente actief gekeken waar de nesten zich bevinden en bewoners en passanten te waarschuwen op de aanwezigheid van de rups.
De eikenprocessierups kan gezondheidsklachten veroorzaken bij blootstelling van de huid door de zogenaamde brandharen van de rups. De komende maanden blijft de gemeente actief controleren op de aanwezigheid van de rups en het bestrijden daarvan.

De eikenprocessierups is de larve van de eikenprocessievlinder en kan in het rupsenstadium gezondheidsklachten veroorzaken zoals allergische reacties van de huid, jeuk in de ogen en ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. De klachten worden veroorzaakt door het vrijkomen van brandharen van de rups. Daarom is het belangrijk dat mensen en (huis)dieren contact met de rups, spinselnesten en vervellingshuidjes vermijden. Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de bolvormige grijskleurige nesten op de stammen, stamvoet of dikkere takken.

Inwoners die de processierups signaleren, kunnen dit doorgeven aan de gemeente via tel. 14 0521 of een melding doen op de gemeentelijke website.

Meer informatie over de eigenschappen van de rups en de mogelijke gezondheidsklachten kan worden gevonden bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (www.rivm.nl/Onderwerpen/E/Eikenprocessierups) en de GGD IJsselland (www.ggdijsselland.nl).

'

Reacties

gallery
26895
Eikenprocessierups rukt verder op in de gemeente
Eerder deze week maakten wij reeds bekend dat de eikenprocessierups was gesignaleerd in de gemeente,
https://steenwijkerland.nieuws.nl/nieuws/26895/eikenprocessierups-rukt-verder-op-in-de-gemeente/
2019-06-07T07:41:08+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/318/2019/06/07074031/photo_2018-06-24_22-20-40.jpg
Nieuws, Uitgelicht