Boswachters en pachters wisselen weidevogelervaringen uit

Foto: Erik Driessen

Boswachters en pachters van Natuurmonumenten bespraken dinsdagavond het weidevogelbeheer in het Leeuwterveld en de Meerlanden. Veertien agrariërs spannen zich in deze gebieden tussen de Leeuwte en Blokzijl in voor het behoud of de terugkeer van weidevogels.

“De cijfers in deze gebieden zijn vrij stabiel”, vertelt boswachter Ronald Messemaker met een overzicht in de hand. Al gaat het na een mooie opleving de laatste jaren slecht met de kievit. “Dat is een landelijke trend. Juist bij die soort gaat de achteruitgang ineens in versneld tempo, zo lijkt het”, houdt Messemaker de agrariërs voor.

Ondanks dat het een ‘vrij goed’ weidevogelgebied is, denkt Natuurmonumenten dat het nog beter kan. Onder meer door de ontwikkeling van meer kruidenrijk gras. “Delen van dit gebied zetten we om naar het zogenoemde graslandtype 3, waarin veel verschillende soorten planten en kruiden voorkomen. Dat is een proces van jaren. Nu is het gras nog te vet en te hoog, waardoor jonge kuikentjes moeite hebben om te overleven.”

En als ze overleven lopen ze nog het risico dat een predator ze in het vizier krijgt. Als de boswachters en pachters aan de Duinweg met elkaar ervaringen uitwisselen, duikt een ooievaar een weiland in. Wie het tafereel niet ziet, hoort ongetwijfeld de alarmerende kieviten. De komst van de ooievaar toont in ieder geval aan dat er weidevogels in het gebied aanwezig zijn.

De bijeenkomst op twee locaties in het gebied is vooral bedoeld om ervaringen uit te wisselen, vertelt Gidion Kok van Natuurmonumenten. “Het is goed om de verschillende inzichten en zienswijzen uit te wisselen, zodat je van elkaar kunt leren.”

Kok heeft zijn woorden nog niet uitgesproken of twee wulpen dalen neer in een stuk land verderop. Een prachtig beeld op een dinsdagavond dat als het aan de weidevogelbeheerders ligt, in de toekomst weer veel vaker te zien is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen