Tweehonderd eiken voor het Knoppersbos

Foto: Regina Brouns

Natuurmonumenten heeft tweehonderd jonge eiken aangeplant in het Knoppersbos. Dat is een eeuwenoud ‘hakhoutbos’ bij Kadoelen op het Land Veno. Bewoners maken al honderden jaren lang gebruik van het hout uit dit bos.

Vroeger ging dat hout naar boeren in de streek en bakkers. Tegenwoordig kopen  particulieren het hout van Natuurmonumenten. De organisatie heeft het Knoppersbos daarvoor opgedeeld in drie stroken.

In een hakhoutbos worden de bomen niet tot op de grond afgezaagd. De bomen blijven tot op een meter hoogte staan, waardoor ze weer nieuwe takken kunnen vormen die na verloop van tijd weer afgezaagd worden. Omdat er door ouderdom ook bomen afsterven worden er nieuwe jonge eiken tussen geplant.

Ecoloog Piet Bremer van de Provincie Overijssel stelde enkele jaren terug vast dat dit bos  ‘eeuwenoud’ is. Volgens Bremer heette het bos vroeger ‘Westerholtbos’, vernoemd naar een adellijke familie die al voor 1600 grond bezat op het Hoge land van Vollenhove. In de streek wordt over Knoppersbos gesproken, naar de familie Knoppers die vroeger op de boerderij naast het bos woonde.

Door het enkele hectares grote bos loopt overigens een wandelpad. Onderweg komen wandelaars langs een bankje, met een prachtig uitzicht over de landerijen.

'

Reacties

article
26522
Tweehonderd eiken voor het Knoppersbos
Natuurmonumenten heeft tweehonderd jonge eiken aangeplant in het Knoppersbos. Dat is een eeuwenoud ‘hakhoutbos’ bij
https://steenwijkerland.nieuws.nl/nieuws/26522/tweehonderd-eiken-voor-het-knoppersbos/
2019-04-19T10:08:00+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/318/2019/04/19100729/foto_Knoppersbosje_-_Regina_Brouns_50.jpg
Nieuws