Beursganger haalt gewonnen fiets op in Giethoorn

Foto: Weerribben-Wieden

Bezoek je de kampeervakantiebeurs Caravana in Leeuwarden en win je een AZOR Bike bij de gezamenlijke stand van ondernemers uit de regio Giethoorn. Dat overkwam Sonja Rixtum. Ze liet een emailadres achter tijdens de beurs en haar naam werd vervolgens aangewezen uit een lange lijst van mensen die hetzelfde deden. De Drentse haalde de fiets vrijdagochtend op bij Vakantiepark Giethoorn.

“Nooit geweest, maar wat is het hier prachtig…”, zegt haar echtgenoot als ze samen met een aantal ondernemers aan de koffie zitten. De zon prikt toevallig net voor het eerst door de bewolking heen. Wie uit een bosrijke omgeving komt, kijkt de ogen uit in het land van riet en water.

En dat is precies de boodschap die zeven ondernemers gezamenlijk overbrengen op vakantiebeurzen in Nederland, België en Duitsland. “We zorgen samen voor de bemensing van de stand. Dat spaart niet alleen tijd en geld, de samenwerking versterkt elkaar ook”, zegt Sander Frank van Hotel Zwartewater in Zwartsluis.

Alex Dekker van De Vossenburcht in IJhorst knikt. “Vakantiegangers kiezen eerst een gebied en daarna een accommodatie. Ze kunnen bij ons terecht voor alles tussen een tent of boomhut en een hotel”, legt de campingeigenaar uit. Deelnemers Hotel Zwartewater, Residence de Eese, De Eikenhof, De Vossenburcht, Akkertien op de Voorst, De Kluft en Vakantieparken Weerribben-Wieden bieden samen dat ruime aanbod aan overnachtingsmogelijkheden.

“Het mooie is dat ze elkaar verkopen”, vindt merkleider Jakob Ponstein van Weerribben-Wieden Marketing. Die organisatie faciliteert de betrokken ondernemers bij de ‘beursgang’. Ook een aantal eigenaren van mini-campings trekt gezamenlijk naar beurzen. Ze merken dat vervolgens aan het aantal websitebezoekers en reserveringen dat stijgt. “Alles gebeurt echt niet online, die beurzen zijn nog steeds belangrijk”, zegt Dekker.

Zeker in het buitenland blijft de promotie nodig, merkt ook Sander Frank. “Bij de beurzen in België viel het me op dat veel mensen de regio niet kennen, zelfs Giethoorn niet. We moesten de streek soms echt aanwijzen op de landkaart.” Toch neemt het aantal bezoekers uit Vlaanderen en Duitsland aan Weerribben-Wieden nog steeds toe.

Ondanks dat het echtpaar Rixtum een prijs uit Weerribben-Wieden heeft gewonnen, bezoeken ze Giethoorn en omgeving komende zomer niet. “Nee, we hebben een camping geboekt in Frankrijk vanwege ons abonnement bij Eurodisney. Misschien dat we wel voor een kort verblijf komen.”

Dat doen ook een aantal andere bezoekers van de beurzen. Elke ondernemers heeft namelijk ook een arrangement als prijs weggeven. “Mijn winnaars komen volgend weekeinde al”, glimlacht Frank. Het toeristenseizoen staat op het punt van beginnen, zo blijkt maar weer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen