Wiedekiekers helpen mee met aanleg Oerrr Speelnatuur

Foto: Erik Driessen

Leerlingen van groep 5 van De Wiedekieker uit Sint Jansklooster hielpen woensdag een stevig handje mee bij de aanleg van de nieuwe speelnatuur bij Bezoekerscentrum De Wieden. De ene groep plantte boompjes en struiken, de andere kart de materialen voor het blotevoetenpad uit.

“Nee joh…”, antwoordt Bas Driesen op de vraag of het zwaar werk is wat hij doet. Met een stevige kruiwagen brengt hij een nieuwe voorraad schelpen naar het pad. Een paar medeleerlingen hebben die opgeschept van een aanhanger van A. de Jonge uit Sint Jansklooster. Deze onderneming ealiseert de speelnatuur voor Natuurmonumenten.

Dat is de opvolger van een speeltuin die zeker twintig jaar dienst heeft gedaan, vertelt beheerder Bernadette Haverkort. Zo langzamerhand was het toestel aan vervanging toe. “Deze speelnatuur past meer bij Oerrr-beleving. Kinderen kunnen straks hutten bouwen en met water en zand spelen. Er komt bijvoorbeeld ook nog een waterpomp”, zegt Haverkort.

Bram de Jonge van het gelijknamige bedrijf vraagt de leerlingen ondertussen of ze weten wat een blotevoetenpad is. Een paar vingers gaan de lucht in, terwijl ook ‘geen idee’ klinkt uit de groep. De Jonge legt uit dat het pad bedoeld is om te ervaren hoe verschillende materialen aan de voeten voelen. Dinsdag is het in ieder geval geen weer om dat uit te proberen. Tijdens de werkzaamheden miezert het. “Goed weer om te planten…”, meent Haverkort.

Volgens de kinderen ziet de speelnatuur er mooi uit en nodigt die zeker uit om in het voorjaar te komen spelen. De meeste komen ook nu al regelmatig bij het Bezoekerscentrum. De opening van de speelnatuur is voor april gepland. Oerrr-leden kunnen daarvan dan gratis gebruikmaken. Niet-leden betalen straks een klein bedragje.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen