Optiekwinkel in Steenwijk definitief ontruimd

Foto: Ingezonden

Een optiekwinkel aan de Oosterstraat in Steenwijk is woensdagmiddag ontruimd onder toezicht van een gerechtsdeurwaarder en hulpofficier van Justitie.

Nadat bleek dat de eigenaar niet aanwezig was bij het pand moest er een slotenmaker aan te pas komen om de deur te forceren.
Juridisch adviseur DirkJan Dijkstra van Aveon -die overigens niet betrokken is in deze zaak- licht toe hoe het kan komen tot een ontruiming bij dergelijke situaties;

“In algemeenheid kan ik wel aangeven dat dit niet zomaar gebeurt en gaan er heel veel brieven aan vooraf, voordat het überhaupt bij de rechter komt.
Wanneer er niet gereageerd wordt op de brieven of niet tot een resultaat leidt, zal een schuldeiser naar de rechter stappen.
Een deurwaarder komt dan voor de eerste keer langs om diegene op te roepen voor de rechtbank.
De rechter gaat vervolgens beslissen of de eis van de schuldeiser terecht is. Daar gaat opnieuw een periode van over het algemeen een paar maanden overheen, waarin de schuldeiser en de ondernemer er alsnog samen uit kunnen komen.
In dit geval heeft de rechter waarschijnlijk beslist dat de schuldeiser het recht aan zijn zijde had. Op dat moment komt er een vonnis en gaat opnieuw deurwaarder langs. De deurwaarder doet dan nog niks, alleen vertellen dat de rechter uitspraak heeft gedaan en dat de schuld nu toch echt betaald moet gaan worden.
Wordt de schuld dan nog niet betaald en opnieuw geen regeling afgesproken, dan kan de deurwaarder beslag gaan leggen.
De deurwaarder zal niet eerst op spullen beslag gaan leggen, omdat dit de ondernemer te veel raakt. De deurwaarder kiest daarom over het algemeen eerst voor een bankbeslag of beslag op belastingtegoeden.
Levert dat niks op, dan zal de deurwaarder zich op ten duur gaan verhalen op de inboedel zoals hier is gebeurt.”

Ingezonden foto

Eerder werd er een executieverkoop aangekondigd door de deurwaarder, deze ging uiteindelijk niet door. DirkJan licht toe “Wanneer een schuldeiser en de ondernemer in dit geval onderling alsnog tot een regeling komen, wordt de ontruiming afgeblazen.”
Alle spullen van de winkel zijn in beslag genomen en worden later bij opbod verkocht of gaan terug naar de leverancier. Met de ontruiming zal de winkel hiermee vermoedelijk definitief sluiten.

Omdat de ondernemer privé aansprakelijk is kan dit nog verregaande gevolgen hebben “In dit geval is de ondernemer persoonlijk aansprakelijk voor de schulden. Dit komt omdat de ondernemer als eenmanszaak is geregistreerd en daarom zijn bedrijf geen “rechtspersoon” is. Na het opheffen van het bedrijf zal de deurwaarder zich dus richten op de spullen en gelden van de ondernemer in privé. Wil je als ondernemer dit soort dingen voorkomen, kun je het beste een bedrijf met rechtspersoonlijkheid oprichten, zoals een BV of een Engelse Ltd of LLP.”

 

Reacties

article
25651
Optiekwinkel in Steenwijk definitief ontruimd
Een optiekwinkel aan de Oosterstraat in Steenwijk is woensdagmiddag ontruimd onder toezicht van een gerechtsdeurwaarder
https://steenwijkerland.nieuws.nl/nieuws/25651/optiekwinkel-steenwijk-definitief-ontruimd/
2018-11-07T13:55:43+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/318/2018/11/07134525/photo_2018-11-07_13-08-55.jpg
Nieuws, Uitgelicht