GroenLinks wijst uitbreidingsplannen Agro Giethoorn af: hoezo verduurzaming?

Foto: Agro Giethoorn

GroenLinks heeft zich vanavond, bij monde van fractievoorzitter Ronald van Vlijmen, gekeerd tegen de uitbreidingsplannen van Agro Giethoorn.

De argumenten tegen de afwijzing zijn als volgt, overigens benadrukt de partij dat zij bedrijven die werkelijk verduurzamen worden gesteund.

Meer verduurzaming?
Het bedrijf Agro Giethoorn wil verder verduurzamen door met het oog op dierenwelzijn over te stappen op traag groeiende kippen (van 149.000 naar 234.000 vleeskuikens). Daarvoor is een uitbreiding nodig met drie stallen.
Het bedrijf geeft zelf op haar website aan, dat zij al sinds 1999 werkt met Goed Nest Kippen. Volgens Agro Giethoorn een traag groeiend ras, maar evengoed simpelweg vleeskuikens. Dus hoezo (een overstap naar) meer verduurzaming? Het gaat hier simpelweg om meer vleeskuikens.
Meer dierenwelzijn?
Wij vragen ons af in hoeverre er van dierenwelzijn sprake is. Volgens het bedrijf wordt er in de groeifase aandacht geschonken aan de leefomgeving en aan een beperking van het antibioticagebruik. Maar is een aantal van vijftien kippen op een vierkante meter wel zo diervriendelijk? Ze krijgen nu weliswaar geen foute soja gevoerd en blijven voortaan 49 in plaats van 37 dagen in leven. Dat is minder slecht voor de dieren, maar nog steeds niet duurzaam of diervriendelijk.
Meer uitstoot
De toename van het aantal kippen betekent weliswaar een vermindering van de uitstoot van ammoniak, maar een verhoging van de uitstoot van fijnstof, stikstof en stank. Hoewel deze uitstoot binnen de normen blijft, is er door de verhoging van die uitstoot zeker geen sprake van verduurzaming.
Meer vervoersbewegingen
De uitbreidingsplannen zullen ook meer vervoersbewegingen opleveren, van ongeveer 100 tot 130 vrachtwagens per week. Geen verdere verduurzaming, dus.
Meer energie?
Het is mooi dat er door het bedrijf momenteel aan 5500 huishoudens energie wordt geleverd, maar van een toename van de energieopwekking is kennelijk geen sprake.
Bovendien vragen wij ons af hoe de echte energiebalans er van het bedrijf uitziet. Wie het over duurzaamheid heeft, laat dat duidelijk zien.
Landschappelijk inpassing en brandveiligheid
De wethouder heeft toegezegd dat het geheel landschappelijk zal worden ingepast en dat de brandveiligheid gewaarborgd is in het bouwbesluit. Wij gaan ervan uit dat een en ander volgens het bouwbesluit 2014 wordt ingepast en dat controle zal plaatsvinden op de naleving van de materiaalkeuze en de inpassing in het landschap.
Conclusie
GroenLinks voelt zich min of meer gefopt. Hier dreigt onder het mom van verduurzaming een reguliere uitbreiding plaats te vinden. Een uitbreiding om economische redenen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen