Verzakkingen aan woningen Oostermeenthe

All-focus
All-focus
Foto: GroenLinks Steenwijkerland

In de Kop van Overijssel zakt een gebied ter grootte van tachtigduizend voetbalvelden langzaam weg. Per jaar zakt de bodem met 1 tot 3 centimeter en dat baart huiseigenaren en huurders zorgen. De wegzakkende grond veroorzaakt scheuren aan gebouwen en woningen van bewoners.  

Voor zover ze bij GroenLinks weten, is er in Steenwijkerland nog geen gedegen onderzoek gedaan naar dit fenomeen, terwijl bewoners zich meer en meer zorgen maken.
Wat gebeurt er bovendien met de grond wanneer de gaswinning bij Eesveen trillingen veroorzaakt? Verzakt de grond dan 4 centimeter of meer per jaar? En hoe zit het dan met de bewijslast: is het inklinkende veen de veroorzaker of is de gaswinning de boosdoener?
Bij diverse woningen in de Oostermeenthe zijn de gevolgen van verzakkingen goed zichtbaar: scheuren in muren, plafonds en vloeren en scheef hangend sluitwerk. Dat geeft bewoners een onveilig gevoel en zorgt wellicht voor een vermindering van de waarde van de huizen.
Aan de andere kant zijn boeren blij met de veengronden: het is immers vruchtbare grond. Dat betekent dat het waterpeil laag wordt gehouden, wat weer funest is voor de woningen gebouwd op veenweiden.

Voor deze problematiek is maar weinig aandacht en daarom willen zij graag de volgende vragen stellen, die mede afkomstig zijn van bewoners op veenweiden:

  • Is bekend welke woningen in Steenwijkerland gebouwd zijn op veenweiden met een geheide fundering?
  • Welke woningen in Steenwijkerland zijn gebouwd op veengronden zonder een geheide fundering?
  • Indien niet alle woningen geheid zijn, wat was de reden om een bepaald aantal woningen niet op geheide funderingen te bouwen?
  • Zijn de mogelijke gevolgen van bouwen op veengrond meegenomen in de toenmalige planvorming?
  • Wie is verantwoordelijk voor de inmiddels zichtbare schade aan woningen?
  • Al langere tijd is bekend dat huizen gebouwd op veenweiden te maken hebben met verzakkingen. Hoe kan het dat bewoners, huurders en huiseigenaren niet of slecht geïnformeerd zijn/worden over de gevolgen van bewoning op veengrond?
  • Hoe ziet de gemeente de toekomst van de woningen op veenweiden?

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen