Giethoorn klaar voor de storm

Foto: Nathalie den Besten

Op een fantastische locatie midden in het pittoreske Giethoorn, aan het Zuiderpad, is een tijdelijk openluchttheater gebouwd. Hier is op 27, 28, 29 juni en 4, 5 en 6 juli plaats voor duizend bezoekers die vanaf de tribune recht het Nationaalpark ‘De Wieden’ in kijken.

De openluchtmusical vertelt een verhaal van armoe, bittere leefomstandigheden en razernij, maar ook van liefde, standvastigheid en trouw. Het stuk is gebaseerd op een eeuwen oud verhaal over het verdronken dorp Beulaeke.

Vanaf de tweede helft van de 16de eeuw geprofiteerde ‘Beulaeke’ van de vervening en handel in turf in haar nabije omgeving. Een hevige storm in de nacht van 21 op 22 november 1776, die een verschrikkelijke watersnood veroorzaakte, werd Beulaeke echter fataal. Deze musical neemt u mee naar die tijd.

Maak kennis met Anna Sinnige en Machteld Sinnige, Maarten Ziel en zijn vrienden, Lompe Lamme, Schele Geese, de turfstekerij en de geheimen van het tweede gezicht. De helderziende Machteld Sinnige probeert de dorpsbewoners van Beulaeke te waarschuwen voor de naderende storm. Veel bijval krijgt ze niet. Zeker niet van de dominee, gehuld in toga met sneakers aan zijn voeten.

Samenspel tussen theater en natuur.
De voorstelling is zo gemaakt dat het rekening houdt met de omstandigheden op de locatie, zoals invloeden van licht en de unieke historische omgeving van Giethoorn. Door de meeslepende verhaallijn, prachtige muziek en de geweldige liedjes waan je je heel even in 1776. Alle scènes en dialogen en de mise- en- scène zijn aangepast aan de buitenlocatie door regisseur Jet Pit. Het 90-koppig koor, ‘de natuur’ en de omgeving vormen het levende decor waarin gespeeld wordt. Zo is er een zo natuurlijk mogelijke speelvloer van 25 bij 15 meter en wordt er gebruik gemaakt van duurzame materialen. ‘Er is geen podium en we spelen zonder dak, dus het weer wordt wel een spannend element. Maar een beetje stormen mag, dat past bij de voorstelling!’ volgens Barbara Lok, initiatiefnemer van deze musical. Alleen bij onweer gaat de voorstelling niet door.

In een zorgvuldige bewerking met prachtige zang en aangrijpende spel-scènes zal de musical Storm over Beulaeke ontroeren. Indrukwekkend, aangrijpend en eerlijk theater. De voorstelling begint om 20.30 uur zodat het publiek met elkaar de duisternis ziet intreden en de dreiging van de naderende storm voelbaar wordt. De voorstelling op vrijdag 29 juni is uitverkocht. Voor de andere data zijn nog kaarten beschikbaar. Reserveren kan via www.stormoverbeulaeke.nl of door contact op te nemen met Rabo Theater De Meenthe. T- 0521 514004, E- [email protected]

Deze openlucht musical is een productie van De Meenthe Externe Projecten en wordt mede mogelijk gemaakt door:
GEMEENTE STEENWIJKERLAND, PROVINCIE OVERIJSSEL, STICHTING SAIL GIETHOORN, RABO THEATER DE MEENTHE, MUSEUM GIETHOORN; T ‘OLDE MAAT UUS, NATIONAAL PARK WEERRIBBEN WIEDEN, MARKETING WEERRIBBEN-WIEDEN.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen