Eikenprocessierups in Steenwijkerland gesignaleerd

Foto: ANP (Nieuws.nl)

In Steenwijkerland is de eikenprocessierups weer gesignaleerd. Het aantal is in vergelijking met vorig jaar toegenomen. Aan de Ingenieur Luteijnweg en Hesselingerdijk (polder Gelderingen) zijn meerdere en grotere haarden waargenomen dan elders in de gemeente.

Deze worden zo spoedig mogelijk verwijderd. De eikenprocessierups kan gezondheidsklachten veroorzaken bij blootstelling van de huid aan de zogenaamde brandharen van de rups. De gemeente is gestart met de bestrijding. De komende maanden blijft Steenwijkerland in de hele gemeente actief controleren op aanwezigheid van de rups en het bestrijden daarvan.

Eikenprocessierups
De eikenprocessierups is de larve van de eikenprocessievlinder en kan in het rupsenstadium gezondheidsklachten veroorzaken zoals allergische reacties van de huid, jeuk in de ogen en ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. De klachten worden veroorzaakt door het vrijkomen van brandharen van de rups. Daarom is het belangrijk dat mensen en (huis)dieren contact met de rups, spinselnesten en vervellingshuidjes vermijden. Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de bolvormige grijskleurige nesten op de stammen, stamvoet of dikkere takken: dichte spinsels van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen.

Aanpak gemeente
De aanpak van de gemeente richt zich in eerste instantie op het tegengaan van overlast. Bomen waarin de rups is aangetroffen worden voorzien van een rood-wit markeringslint. Dit is om bewoners en passanten te attenderen op de aanwezigheid van de rups. Vervolgens worden deze bomen op een lijst geplaatst waarna de aangetroffen rupsen worden verwijderd door een aantal gespecialiseerde bedrijven. Door het beperkt aantal gespecialieerde bedrijven die de bestrijding uit kunnen voeren, kan het verwijderen van de rups iets langer duren dan voorgaande jaren.

Melding processierups
Inwoners die menen de processierups te hebben gesignaleerd, worden gevraagd dit door te geven aan de gemeente via 140521 of hiervan melding te doen via het MOR (Melding Openbare Ruimte) op de website van de gemeente Steenwijkerland. Meer informatie over de eigenschappen van de rups en de mogelijke gezondheidsklachten kan worden gevonden bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (www.rivm.nl/) en de GGD IJsselland (www.ggdijsselland.nl).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen