Zoektocht naar insecten, spinnen en andere kriebelbeestjes op de Blesdijkerheide

Foto: IVN NW OV
De Blesdijkerheide is een vrij klein, maar geweldig gevarieerd en uniek gebied met loofhout, dennenbossen, heide en ruigtezomen. Het wemelt er van het onbekende leven.
Onder stukken valhout, achter losse boomschors en onder plantenresten houden zich verschillende soorten miljoenpoten, pissebedden en keverlarven schuil, die er uitzien als levende fossielen en doen denken aan het oeroude leven van miljoenen jaren geleden.
Over zon beschenen bladeren lopen vreemd uitziende rovers, zoals schorpioenvliegen, goudoogjes en sluipwespen.
En in de bladeren zijn slingerende gangen, blazen en andere vraatsporen van dwergmotten, vliegjes, wespjes en kevertjes te ontdekken.
Met een beetje geluk, als het weer gunstig is, wiekelen er over de heide en langs de struiken verschillende vlindersoorten en misschien komt er op het kale zand een prachtig gekleurde roofkever met zijn even roofzuchtige larven in actie.
Wilde bijtjes, anders dan honingbijen en ongevaarlijk voor de mens, hebben er hun nestgangen gegraven en vliegen af en aan. Spinnendoders leggen er hun holen aan en zoeken de omgeving af naar kleine wolfspinnen als voedsel voor hun larven. Deze excursie van IVN Noordwest-Overijssel en KNNV “De Noordwesthoek”belooft een ontdekkingstocht te worden door de weinig bekende wereld van het kleine, met wie weet een aantal onverwachte ontmoetingen.
Datum: Zaterdag 23 juni om 13.30 uur.
Verzamelplaats: Het parkeerterrein bij de ingang van de Blesdijkerheide ter hoogte van Friese Veldweg 9, 8398 ET Blesdijke. 
Deelname: Gratis voor iedereen.
Informatie: Excursieleider Ben Prins, tel. 0521-350300. Bij minder gunstig weer is het raadzaam ’s morgens even contact op te nemen over het doorgaan van de excursie.

Reacties

article
24634
Zoektocht naar insecten, spinnen en andere kriebelbeestjes op de Blesdijkerheide
De Blesdijkerheide is een vrij klein, maar geweldig gevarieerd en uniek gebied met loofhout, dennenbossen,
https://steenwijkerland.nieuws.nl/nieuws/24634/zoektocht-naar-insecten-spinnen-en-kriebelbeestjes-op-blesdijkerheide/
2018-06-11T13:00:49+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/318/2018/06/11130036/23-6-2018-Insecten-Blesdijkerheide.jpg
Nieuws