Column: Uit de wind en in de zon

Foto: Pixabay

Uitbaters van horeca-etablissementen in Steenwijk, Giethoorn, Vollenhove en Blokzijl proberen natuurlijk zoveel mogelijk hun terrasjes bevolkt te krijgen. Ook de Weerribben en Muggebeet (Geertien) bijvoorbeeld.

Helaas ben je natuurlijk wel afhankelijk van de weersomstandigheden. In de winter kun je het slechtere weer enigszins compenseren door het aanbrengen van windschermen en terrasverwarmers.
In de zomer zal de regen veelal spelbreker zijn. Dan zijn parasols (of eigenlijk hele grote paraplu’s) een uitkomst.
Maar welke terrassen zijn nu bij welke weersomstandigheden het gunstigst? Wat wilt u? In de zon en uit de wind.. of juist in de wind en uit de zon? Op het zuiden op het noorden? Of een van de andere windstreken? Een korte (persoonlijke) inventarisatie. En mocht u aanvullingen hebben of het er niet mee eens zijn, laat het weten!

Het terras van Geertien is door de grootte en prachtige locatie aan het water in de zomer eigenlijk altijd wel goed te doen, zij het dat in de winter gesloten is.
Heerlijk gras onder de voeten en fijn personeel, maar in de zomer erg druk.
Maar op de terrassen buiten Steenwijk (Giethoorn, terrasjes aan de havens in Blokzijl en Vollenhove) kom ik in een latere column nog op terug.

Zo zat ik vandaag om een uur of 12 met een kopje koffie op het terras van Zus en Zo, inclusief het nieuwgeboren Zusje van Zus en Zo.
Ondanks dat het nog vroeg dag was, was het goed uit te houden in het voorjaarszonnetje. Na een paar uurtjes verkaste ik naar de Heren van de Rechter omdat alleen mijn rechterwang verkleurde (of als ik mij omdraaide mijn linkerwang!)
Ik zat voor de duidelijkheid niet alleen, als rechtgeaarde nieuwe oppas-opa had ik mijn kleindochter van 7 maanden bij mij die na een uurtje het toch te warm vond worden in de volle zon die je daar recht op je gezicht krijgt.

Op de weerapp werd nochtans maar 17 graden aangegeven. Zij begon heftig te protesteren en ik vermoedde dat ze naar huis wilde. Of het de temperatuur dan wel de volle luier was..? Of misschien de enorme herrie van de kermis misschien? U begrijpt dat deze recensie niet volledig wetenschappelijk is onderbouwd..
Nadat ik mijn kleine nakomeling weer bij haar thuis had afgeleverd (het bleek toch eigenlijk de volle luier te zijn geweest) begaf ik mij naar het piepkleine terrasje van het Pandje aan de Gasthuisstraat.
Daar pak je de zon die in het verlengde van de Gasthuisstraat ondergaat mee, tenminste als Klaas de uitbater geen parasol opzet, en wat misschien nog belangrijker is, je neemt ook de gezelligheid mee.

Morgen zit ik op het terras van mijn zoon, ik heb geen idee hoe zijn terras ligt ten opzichte van de zon, maar zolang het uit de zon is en in de wind, of in de zon en uit de wind, het zal me een (barbecue) worst zijn!
En nog een cliché: als het maar droog is! Volgende keer: mijn eigen “terras”.

Door: Henk Schepel

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen