330 leerlingen doen mee met fietsexamen in Steenwijk

Maar liefst 330 basisschool leerlingen van groep 7 en groep 8 in Steenwijk doen vandaag mee met het fietsexamen die de gehele dag zal gaan duren.

De scholieren vertrekken vanaf de Dolderweg en rijden door onder andere het centrum, de Meppelerweg, Tramlaan en Paardenmarkt.
Veilig Verkeer Nederland afdeling Steenwijkerland organiseert elk jaar het fietsexamen om er voor te zorgen dat leerlingen veilig deel kunnen nemen aan het verkeer in Steenwijkerland.
Zo waren zij op 11 april ook al aanwezig bij het fietsexamen in Vollenhove.

Overal langs de te fietsen route staan vrijwilligers van Veilig Verkeer Steenwijkerland en medewerkers  / ouders van scholen om het fietsgedrag te beoordelen, maar ook om indien noodzakelijk de kinderen veilig verder te helpen.
De kinderen dragen de welbekende oranje vesten zodat men ze kan herkennen en er rekening mee kunnen houden dat zij een beetje zenuwachtig kunnen zijn.

Op 19 april zal Veilig Verkeer Steenwijkerland ook met een groepje speciale scholieren welke door omstandigheden met auto of taxi naar school worden gebracht ook een fietsexamen uitvoeren. Ook zij dienen veilig te kunnen fietsen en Veilig Verkeer Steenwijkerland gaat hen daarbij helpen. Degenen die bij de eerdere examens misschien een kleine of grote fout hebben gemaakt gaan op deze dag ook een herexamen doen.

Landelijk deden op 5 april veel leerlingen op basisscholen van groep 7 theorie-examen. Landelijk doet 90 procent van de scholen mee. Aan het praktijkonderdeel doet landelijk 80 procent mee, maar VVN hoopt dat op te krikken.

Onveilig

Kinderen krijgen het fietsen van huis uit steeds minder mee en ook op scholen wordt er steeds minder aandacht aan fietsles besteed. Als kinderen al een fiets hebben mogen ze van hun ouders er niet op naar school omdat zij het te onveilig vinden. Maar beter is het om kinderen dan te begeleiden; ze juist leren omgaan met gevaarlijke situaties.

Ook in Steenwijkerland is het opmerkelijk, vooral bij wat minder weer, dat het aantal auto’s bij de scholen schrikbarend toeneemt. Hierdoor ervaren de kinderen in mindere mate hoe veilig om te gaan met de fiets op weg naar en vanaf school.

Natuurlijk is het ons streven om alle kinderen veilig te kunnen laten fietsen. Het is dan ook wrang te merken dat niet alle kinderen meer kunnen meedoen aan ons praktische verkeersexamen. De reden hiervoor is meestal het gebrek aan ervaring of het ontbreken van de fiets. Dit wreekt zich op latere leeftijd als ze toch verkeersdeelnemer worden, maar er onvoldoende ervaring in hebben opgedaan. In het belang van iedereen moet dit veranderen.

 

Reacties

gallery
24300
330 leerlingen doen mee met fietsexamen in Steenwijk
Maar liefst 330 basisschool leerlingen van groep 7 en groep 8 in Steenwijk doen vandaag
https://steenwijkerland.nieuws.nl/nieuws/24300/330-leerlingen-mee-fietsexamen-steenwijk/
2018-04-12T10:00:57+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/318/2018/04/12095909/DSC_5886.jpg
Nieuws, Uitgelicht