Kaartverkoop De Meenthe groeit explosief

Foto: Archieffoto Colin Coule

Theater De Meenthe in Steenwijk stevent dit seizoen af op ruim een kwart meer verkochte kaarten dan vorig jaar. “We weten niet wat ons overkomt’, aldus directeur Han Evers. Als dit zich zo doorzet gaan we over de 50.000 theaterkaarten heen. Daar zijn onze festivals en het nieuwe filmhuis niet eens bij meegerekend.

Zaterdag tijdens het nieuwjaarsconcert werd mevrouw Brug uit Espel in het zonnetje gezet. Op 4 januari kocht zij het 40.000ste theaterkaartje. Vorig seizoen verkocht De Meenthe over een heel seizoen 43.000 theaterkaarten seq. Theater.

Regionaal Volkstheater

Waarom De Meenthe zo in de lift zit? ‘Een paar dingen vallen op’, aldus Evers. “Eerder was er nogal veel overlap in de programmering van Ogterop in Meppel en De Meenthe in Steenwijk. Dat is veranderd, we groeien steeds meer uit elkaar qua programmering en dat is goed. Nu zie je dat collega Wybrich Kaastra het ook uitstekend doet, maar Ogterop heeft een iets meer klassiekere programmering in een hoger artistiek segment. Wij zitten iets meer in de richting van regionaal volkstheater. Veel regionale producties, professioneel en semiprofessioneel scoren goed. Storm over de Beulacke, Twee Recht Twee Averecht, Terug naar Steenwijk, Toneel op Woensdag. Let wel: 70% van de bezoekers van Storm over de Beulacke was nog nooit in een theater geweest.

Duidelijke koers

De Meenthe heeft een klein maar standvastig team dat al jaren een duidelijke koers volgt. ‘Elk jaar een stukje ‘finetunen’ in het programma. En tegelijkertijd nieuwe dingen proberen met lef en Vertrouwen. Ook beginnen de grote landelijke producties zoals Annie M.G. Smidt en Vamos in Steenwijk te lopen met relatief dure kaarten. De mooie getallen betekenen overigens nu niet dat er een schip met geld binnenkomt’, waarschuwt Evers: ‘voordat de politiek zich rijk rekent..’” Diezelfde politiek blijft Evers pijnpuntje: ’Hoe goed we het ook doen: het kan nooit uit. Er is geen theater, geen zwembad, geen dorpshuis wat zonder subsidie kan. Maar de waarde van dit theater is veel groter dan alleen maar in geld uit te drukken. Voor de weet: ‘ een theater krijgt hooguit 3 a’ 4 euro van een theaterkaartje’.

Spin Off

Het theater zorgt inmiddels voor veel spin-off. Honderden hotelovernachtingen, bestedingen bij lokale bedrijven en er werken op en rond het theater inmiddels bijna 60 medewerkers. Begin februari komen we weer met iets nieuws. Ik kan er helaas nog niet veel over zeggen. Samen met 43 theaters in het land hebben we ons ingeschreven voor project X . Evers verontschuldigt zich direct richting de Burgemeester van Steenwijkerland. ‘die  naam is landelijk bedacht, niet door ons!.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen