Fietscontroles voor scholieren in Steenwijk

Foto: Fotopersbureau Steenwyck Archieffoto

Meer dan een derde van alle fietsers heeft onvoldoende verlichting, daarom organiseert VVN afdeling Steenwijkerland i.s.m. CSG Eekeringe, RSG Tromp Meesters en gemeente Steenwijkerland jaarlijks een fietsverlichting controle ter voorkoming van ongelukken waarbij fietsers zonder licht zijn betrokken.

In Nederland fietst 36 procent van de fietsers met onvoldoende of geen verlichting.
Het gebruik van fietsverlichting verlaagt het risico op een ongeval in het donker met 17 procent. Niet alleen is verlichting belangrijk om de weg te kunnen zien, maar het is vooral belangrijk dat andere weggebruikers, ook voetgangers, jou kunnen zien. Van alle fietsongevallen met ernstige gewonden in het donker, is in circa 15 tot 20 procent van de gevallen een motorvoertuig betrokken.

Volgens de belangenvereniging, die zich baseert op onderzoek van Rijkswaterstaat, heeft 64 procent van de mensen voor- en achterlicht op hun fiets. De overige 36 procent heeft maar één lampje of heeft geen licht. Vooral jongeren hebben vaak geen fietslicht, maar in de grote studentensteden is het gebruik van fietslampjes over het algemeen wel toegenomen.

De afdeling van Veilig Verkeer Nederland te Steenwijkerland organiseert in samenwerking met de RSG Tromp Meesters en de CSG Eekeringe een jaarlijkse fietsverlichting controle op 1 november (RSG Stationsstraat en Lijsterbesstraat) en 8 november (CSG) a.s. beiden aanvang 09:00 uur.

Door deze actie hoopt VVN het bewustzijn onder schoolgaande fietsers te vergroten. Nu de dagen weer korter worden en het eerder en langer donker is, is een goed werkende verlichting nog belangrijker. Fietsers zonder licht vallen zelfs overdag in de mist voor het overige verkeer nauwelijks op. Het is dan ook niet alleen belangrijk om zelf genoeg te kunnen zien, maar vooral dat anderen jou zien.

Indien bij de geplande controles de fietsverlichting hapert zullen experts van Veilig Verkeer de verlichting repareren of indien nodig een nood verlichting monteren. Scholieren die een goed werkende verlichting op de fiets hebben krijgen van Veilig Verkeer een leuk presentje.

Deze actie wordt ondersteund door de gemeente Steenwijkerland en de politie welke in samenwerking met Veilig Verkeer Steenwijkerland controles op fietsverlichting zullen gaan uitvoeren. Geen goede of ontbrekende fietsverlichting betekent een boete van € 50. Voor circa € 5 heeft men een deugdelijke fietsverlichting, dus de keuze is eigenlijk eenvoudig.

Met behulp van o.a. de verkeersouders worden in deze periode ook veel fietsen op verlichting en veiligheid gecontroleerd op de basisscholen. Hierbij worden ook de ouders vooraf geïnformeerd over deze actie en hebben zij de kans om samen met de kinderen zorg te dragen voor een goede verlichting en een veilige fiets.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen