Festival Kopje Cultuur Steenwijkerland 8, 9 en 10 september 2017

Foto: Kopje Cultuur

Kopje Cultuur is hét Uitfestival van Steenwijk. Het festival duurt drie dagen en is een combinatie van Uitmarkt, Monumentendag en Straattheaterfestival.

Het fundament voor het festival werd 16 jaar geleden gelegd met als aanleiding een nazomerfestival en een promotieweekend voor de culturele instellingen en verenigingen uit De Kop van Overijssel aan het begin van het nieuwe winterseizoen. Inmiddels wordt het festival voor de 17e keer, ononderbroken, georganiseerd. In 2016 werd het festival door ruim 18.000 belangstellenden bezocht.

In grote lijnen bestaat het programma uit optredens van professionele landelijke en internationale groepen, optredens van regionale verenigingen en amateurgroepen, worden er workshops gegeven, zijn er open repetities en exposities van regionale beeldende kunst (in samenwerking met Kunst in de Kop).

Het festival wordt op vrijdagavond geopend met een inkijkje in het bomvolle culturele weekend. De opening vindt plaats in de Grote of Sint Clemenskerk in Steenwijk en bestuur, organisatie en publiek heft daar samen het glas op een mooi weekend. Brassband Crescendo uit Steenwijk zorgt voor de muzikale omlijsting en een aantal dj’s vertellen over de plaat en zijn verhaal en geven daarmee de aftrap voor de Nacht van het Vinyl.

Op zaterdagmiddag vinden de optredens met name plaats in de binnenstad. Naast veel regionale acts zijn er onder andere voorstellingen te zien van Circus Santelli uit Groningen, kan er gedanst worden op een favoriete lp die daarna omgevormd wordt tot een popcornbak en trekt Spielmanszug uit Herzebrock-Clarholz door de straten.

Zaterdagavond verplaatst het festival zich naar het stadspark Rams Woerthe dat voor de gelegenheid romantisch verlicht is. Door het park heen vinden vele optredens plaats en staat, dit jaar voor het eerst, de lichtjesparade in de startblokken. Voordat het vuurwerk knalt sluit Joris Linssen met zijn band Caramba de avond in het park af en neemt Eddy Zoey het stokje over op het kleinste podium van Nederland: het balkon van taveerne ’t Veerhuys.

De zondag staat in het teken van families. De ingang van het stadspark wordt ingenomen door de Fiep (Westendorp)bus, er kan een schilderij gefietst worden en in het park zijn diverse familievoorstellingen. De picknick wordt door de bezoekers zelf tot een vast “ritueel” van het festival gemaakt. Vele mensen nemen met hun vrienden, kennissen en vooral veel eten plaats op het speciaal daarvoor gemaakte picknickkleed.

Het festival Kopje Cultuur met een omvangrijk programma (circa 120 voorstellingen) is gratis toegankelijk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen