Ware kerstengelen: deze inwoners werken tijdens de kerst

Henny zorgt goed voor haar cliënten tijdens de kerstdagen
Henny zorgt goed voor haar cliënten tijdens de kerstdagen
Foto: Henny Huisman

Velen van ons zitten er niet op te wachten: werken met kerst. We zijn juist blij dat we onze wekker even niet hoeven te zetten. Er zijn echter ook uitzonderingen. Deze mensen werken met plezier tijdens de feestdagen en zijn niet anders gewend. Kerstengelen, ze bestaan echt!

Henny Huisman (Steenwijk)

Foto: Henny Huisman

Henny woont en werkt in Steenwijk bij RIBW als woonbegeleidster op locatie Kornputkazerne.
Daar wordt er 24 uur begeleiding aangeboden binnen een beschermende woonvorm, met andere woorden dient er daarom altijd iemand aanwezig te zijn.
Mede door de actieve begeleiding dient er ook tijdens de kerstdagen iemand aanwezig te zijn,
Zelf werkt Henny alleen op de eerste kerstdag van 14:30 tot 21:30, de tweede kerstdag is zij thuis bij haar kinderen.
Of Henny het erg vindt om te werken? “Het is niet erg omdat we het met de bewoners heel gezellig maken, maar ik had ook liever vrij gehad.”


Erik Kist (Oldemarkt)

Foto: Loes Kist-Huisman

Erik Kist woont in Oldemarkt en moet tweede kerstdag werken als vrachtwagenchauffeur bij van der Lee BV die voornamelijk gevaarlijke stoffen vervoert.
Zijn vrouw Loes Kist-Huisman laat weten; “Hij is van maandag tot en met vrijdag van huis. Hij rijdt in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en soms Denemarken of Zweden.”
Erik en Loes zijn al 30 jaar getrouwd en zijn het inmiddels wel gewend, toch blijft het voor hen een bijzonder weekend.


Jack de Olde (Steenwijk)

Foto: Janneke Driessen

Een hele trotse moeder liet aan ons weten dat haar zoon Jack de Olde uit Steenwijk op beide kerstdagen moet werken.
Jack is 18 jaar, student en druk aan het werk bij Rabotheater de Meenthe terwijl zijn vrienden staan te feesten.
Gedurende de kerstdagen zijn er tal van activiteiten in het theater waardoor er ook een gastheer nodig is, in dit geval Jack.

Moeder Janneke Driessen laat weten; “Jack is een vrolijke en vriendelijke jongen, hij studeert rechten die hij kan combineren met het werk in De Meenthe, ’t Veerhuys en bij Geertien in Muggenbeet.”


Bianca Reinders (Steenwijk)

Foto: Bianca Reinders

Een veel voorkomend beroep wanneer het aan komt op de feestdagen; de thuiszorg.
Ook Bianca Reinders gaat tijdens de kerstdagen van huis naar huis om de cliënten te verzorgen.
Haar werkdag begint van 15:30 tot 23:00 en gaat vervolgens per fiets haar cliënten af waar zij verschillende handelingen doet, dit varieert van oogdruppels toedienen tot het aanreiken van medicatie.
Zij bied graag een luisterend oor aan haar cliënten, het is belangrijk dat ouderen niet het gevoel krijgen dat ze eenzaam zijn.
Of ze het slecht heeft? Zeker niet. “Er wordt goed voor mij gezorgd.” laat Bianca weten. “Op eerste kerstdag ga ik samen met een cliënt eten die mij een uitnodiging deed.”
Het thuisfront weet dat ze altijd op de feestdagen werkt en probeert altijd op een ander moment iets met haar gezin te doen.


Jessica Otten-Vreeling

Foto: Jessica Otten-Vreeling

Iemand die ook in de zorg werkt is Jessica Otten-Vreeling, zij werkt als verzorgende-IG in verpleeghuis Schiphorst te Meppel, een verpleeghuis voor dementerende ouderen.
“Mijn man, zoontje en dochtertje vinden het niet altijd leuk dat ik tijdens de feestdagen moet werken, maar het hoort gewoon bij mijn beroep en weet niet beter.” laat een gepassioneerde Jessica weten.
“Overdag geef ik mijn warmte en liefde aan de cliënten, die ik dan ook weer terug ontvang van de cliënten, rondom kerstmis maken we er altijd iets speciaals van met de cliënten en diens partners en/of familie, door middel van een kerstdiner en dergelijke.
Dit jaar heb ik zelfs nog verschillende bedrijven benaderd zoals de Gamma, Welkoop en Albert-Heijn, en ze gaven ons een echte kerstboom, dit was helemaal geweldig, zo kunnen de cliënten met diens partner en/of familie toch nog een beetje ‘genieten’ van kerstdagen, we hebben de bomen prachtig versierd, en wat werd dit gewaardeerd door de cliënten en diens familie!”

Zodra Jessica dan thuis komt wordt het alleen nog maar beter.
“Als ik aan het einde van de dag weer thuis kom met de auto, zie ik de geweldige grote glimlach van oor tot oor weer van me kinderen en man, dat doet een moederhart veel goeds! En samen genieten we dan nog met ons gezin, samen met familie van de kerstdagen.”

Haar motto voor de rest? “Pluk de dag, en wie liefde geeft, zal liefde ontvangen!”


Sanne Holleboom (Steenwijk)

Foto: Sanne Holleboom

Naast de zorg draaien medewerkers in de horeca ook overuren, tijdens de kerstdagen is het topdrukte in restaurants.
Sanne Holleboom werkt als gastvrouw in een restaurant in Steenwijk en moet ook tijdens de kerstdagen werken.
“Vanaf 16:00 beginnen de eerste gasten binnen te komen, en tot 22:00 ben ik druk bezig om de gasten een onvergetelijke kerstmaaltijd te bezorgen.” laat Sanne weten.
Op tweede kerstdag is zij nog langer bezig waarna zij voldaan terug kan kijken op beide kerstdagen. En het thuisfront? “Op kerstavond vieren wij kerstmis met de familie.”


Verder blijven er meerdere beroepen actief tijdens de kerstdagen, denk aan bijvoorbeeld de politie, ambulancedienst en de vrijwillige brandweer indien zij daarvoor een melding krijgen.
Ook taxichauffeurs, buschauffeurs, NS personeel en supermarktmedewerkers die vandaag moesten werken vieren kerstmis op het werk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen