fietspaden Kalenberg – Wetering – Ossenzijl, Steenwijk-Ossenzijl en Driewegsluis-Markerbroekweg geopend

Foto: Gemeente Steenwijkerland

De afgelopen maanden is er veel werk verzet. De fietspaden Kalenberg-Wetering-Ossenzijl,  Steenwijk-Ossenzijl en Driewegsluis-Markerbroekweg zijn grondig onder handen genomen. Het resultaat mag er zijn met maar liefst 20 kilometer aan prachtig fietspad.

De fietspaden zijn onderdeel van de 12 fietspaden in het fietsroutenetwerk in de Kop van Overijssel die de komende jaren met steun van provincie Overijssel (regiodeal Leefbaar Giethoorn) worden aangepakt.
Vrijdag opende wethouder Marcel Scheringa samen met gedeputeerde Roy de Witte de fietspaden.

Veel overleg met een mooi resultaat

Marcel Scheringa: “een mooi resultaat waar we trots op zijn. Helemaal als je nagaat dat bij het fietspad Kalenberg – Wetering – Ossenzijl 115 tuinen van aanwonenden betrokken waren. De fietspaden worden tegenwoordig intensief gebruikt, dus normaliter kiezen we voor een breedte van 2,5 meter. Omdat dit nu te ingrijpend was voor de bewoners hebben we daar voor 1,5 meter gekozen en waar mogelijk voor 2.5 meter. Over de drie paden valt nog veel meer te zeggen. Mooi is bijvoorbeeld dat een deel van het beton is hergebruikt. En een deel van de bermen van het fietspad Markebroekweg-Driewegsluis is ingezaaid met een bloemrijk grasmengel. Goed voor de biodiversiteit. En uiteraard mede financieel mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel.”

Tijdens de opening was het Nederlandse weer goed aanwezig! Gedeputeerde Roy de Witte sprak tijdens een stortbui zijn waardering uit voor dit resultaat. Waarbij hij veel dank uitsprak naar alle betrokken partijen, zoals de Plaatselijke Belangen Ossenzijl, Kalenberg en Wetering. En uiteraard de aannemer Schagen die speciaal voor het fietspad in Kalenberg geselecteerd was op een goede omgang met persoonlijke eigendommen, communicatie en bereikbaarheid tijdens de uitvoering. Marcel Scheringa: “en niet te vergeten de provincie Fryslân en Wetterskip Fryslan. Gezamenlijk zijn wij eigenaar van het fietspad Driewegsluis-Markerbroekweg. Dit fietspad is de sleutel in de fietsverbinding tussen NP Weerribben-Wieden en de Rottige Meente in de gemeente Weststellingwerf waar het fietspad ligt.”

Betere en veilige fietsverbindingen om de regio te verkennen

De afgelopen jaren heeft Steenwijkerland met behulp van de provincie Overijssel fors ingezet op het uitbreiden en verbeteren van de fietsvoorzieningen in de gemeente. Daarmee is een goed verspreid fietsnetwerk gerealiseerd. De vele fietspaden verleiden bewoners en bezoekers tot het maken van mooie fietstochten. Met name in de zomermaanden worden ze intensief gebruikt. Fietsen is een vorm van duurzame mobiliteit die bijdraagt aan vitaliteit en gezondheid. Maar die ook bijdraagt aan de beleving van natuur en landschap. De laatste jaren zien we een groei in het gebruik van de fiets. Mede door de opkomst van de e-bike. Ook in het woon- en werkverkeer. Een deel van onze fietspaden is nog niet ingericht voor dit intensieve gebruik. Met het verbeteren en het zoveel mogelijk verbreden van de fietspaden naar 2,5 meter verbeteren we de toegankelijkheid, veiligheid en overzichtelijkheid.

Reacties

Cookieinstellingen