Bezoekerscentrum Ossenzijl wordt European Wetland Center

Foto: Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer, recreatiecentrum De Kluft en de gemeente Steenwijkerland gaan samen onderzoeken of zij het bezoekerscentrum in Ossenzijl kunnen ontwikkelen tot een bezoekerscentrum nieuwe stijl: het European Wetland Center. Het bezoekerscentrum wordt hiermee de noordelijke toegang tot het Nationaal Park Weerribben-Wieden.

De Weerribben-Wieden is een uniek natuurgebied in Europa. 

De zogenaamde wetlands zijn onderdeel van het nationale park. Het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer in Ossenzijl ligt bij karakteristieke dorpjes en steden met een rijke geschiedenis. Oude ambachten, zoals rietsnijders en traditionele vissers vind je er nog steeds. Hans van de Beek (Staatsbosbeheer): “het bezoekerscentrum is op dit moment in slechte staat. Ik ben er van overtuigd dat we er met gezamenlijke inzet een plek van iconische waarde van kunnen maken. Toeristen kunnen hier zien hoe bijzonder het landschap is. Het gebied verdient het!” 

Vanuit één plek op stap in het gebied

Samen met de gemeente, natuur- en terreinbeheerders wil Oeds van den Berg van recreatiecentrum De Kluft er een unieke plek van maken: “bezoekers kunnen straks langere tijd genieten van het gebied. We zijn namelijk van plan om hier een plek te creëren waar bezoekers meerdere nachten kunnen blijven.”

Er is zoveel te beleven

Wethouder Bram Harmsma: “Het European Wetland Center versterkt de identiteit van het gebied. We willen graag dat toeristen langer in onze regio blijven. Het nieuwe bezoekerscentrum is een manier om dat te stimuleren. Het is belangrijk dat dit op een duurzame manier gaat, met respect voor de natuur en veel aandacht voor educatie.”

Een boost voor de regio

Ze hebben er zin in: Hans, Oeds en Bram ondertekenen binnenkort een intentieverklaring waarmee ze een eerste stap maken naar een bezoekerscentrum nieuwe stijl die een boost kan geven aan de regio. Het moet een plek worden die de regio verbindt. Over provincie- en gemeentegrenzen heen. Toeristen worden verleid om de aantrekkelijke omgeving te verkennen. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen