Steeds minder asbestdaken in Steenwijkerland

Foto: Gemeente Steenwijkerland

Het afgelopen half jaar is in de gemeente Steenwijkerland door eigenaren van panden zo’n 40.000 kilo asbest bij ROVA ingeleverd. Wethouder Tiny Bijl: “Aan de oproep die we begin dit jaar deden om de komende jaren asbestdaken te vervangen, is dus echt gehoor gegeven. Goed om te constateren, want we weten welke risico’s er aan asbest kleven. Daarom blijven we er aandacht voor vragen.”

De wethouder vervolgt: “Of het nu om een particuliere woning gaat, een schuur of een bedrijfspand. Als gemeente willen we ook een helpende hand bieden. Daarom stellen we materiaal beschikbaar, bieden we de mogelijkheid om asbest gratis weg te brengen en hebben we de subsidie ‘asbest eraf, zon erop’ speciaal voor ondernemers, agrariërs en maatschappelijke organisaties.”

Het gebruik van asbest in daken is vanaf 1994 verboden. Dat betekent dat de huidige asbestdaken meer dan 20 jaar oud zijn. De kans op verwering vergroot naarmate de asbestdaken ouder worden. Asbestdeeltje van verweerde asbestdaken kunnen gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Ook bij brand, storm of hagel zijn asbestdaken kwetsbaar doordat asbestdeeltjes in de omgeving terecht kunnen komen. Wethouder Tiny Bijl: ‘Voor ons redenen om eigenaren te blijven motiveren hun asbestdak te vervangen. Is het dakoppervlakte kleiner dan 35m2 dan kunnen ze dat – na een sloopmelding – zelf doen. De folie om de asbesthoudende platen in te verpakken kunnen ze gratis ophalen bij ROVA en daar kunnen ze het vervolgens ook gratis storten.’ Asbestdaken met een dakoppervlakte groter dan 35m2 moeten door een erkend saneringsbedrijf worden verwijderd.

Voor o.a. ondernemers, agrariërs en maatschappelijke organisaties die hun asbestdak willen vervangen door een dak met zonnepanelen, is er de subsidie ‘Asbest eraf, zon erop’. Meer informatie daarover én over het verwijderen van asbestdaken, is te vinden op de gemeentelijke website www.steenwijkerland.nl/asbestdaken

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen