Uniek zonnedak voor gemeentehuis in Steenwijk

Als de gemeenteraad positief besluit op het voorstel van het college van B&W wordt het huidige koperen dak van het gemeentehuis vervangen door een uniek zonnedak. Met het zonnedak bespaart de gemeente 82% op elektriciteit (390.000kWh) en 12% op gas (7.500 m3). Het zonnedak is een belangrijke stap in de verduurzaming en het energieneutraal maken van gemeentelijke gebouwen.

Wethouder Oene Akkerman ‘We gaan als gemeente voor een duurzame toekomst. Een toekomst waarin we als gemeente onder meer energieneutraal willen worden. Over hoe we dit moeten doen hebben onze inwoners en ondernemers ongetwijfeld hele goede ideeën. Daarvoor is onder meer de G1000 Burgertop op zaterdag jl. georganiseerd waar ruim 280 inwoners zich over deze vraag hebben gebogen. Een inspirerende en geslaagde dag die ik persoonlijk heb mogen meemaken en waar veel ideeën zijn geboren’.
Niet alleen ouderen kwamen op die dag af, ook jongeren waren daar aanwezig en razend enthousiast. Tijdens de G1000 kwam zelfs ter sprake waarbij windenergie ter optie mogelijk zou zijn.
Voor de tweede ronde worden er zo’n 140 mensen verwacht.

Een groepsfoto tijdens de G1000

In het kader van zelf het goede voorbeeld geven is de gemeente op dit moment bezig met het energieneutraal maken van gemeentelijke gebouwen. De brandweerkazerne, de gemeentewerf en het zwembad de Waterwyck zijn de eerste gebouwen die zijn voorzien van zonnepanelen. Het realiseren van een zonnedak voor het gemeentehuis is een volgende en belangrijke stap.
Dit had nog de nodige voeten in aardige, de gemeente heeft de architect van het gemeentehuis die in 1992 is gebouwd flink moeten overtuigen om aanpassingen te mogen verrichten.

Oene Akkerman ‘Het koperen dak van het gemeentehuis willen we vervangen door een uniek, esthetisch en duurzaam zonnedak. Dat bestaat uit zonnepanelen die op een isolerende laag worden aangebracht. In overleg met de architect van het gemeentehuis en een installatietechnisch adviseur hebben we voor een constructie gekozen die recht doet aan het ontwerp van het gemeentehuis en tegelijkertijd een grote energiebesparing oplevert’.
Mocht het plan slagen en door de raad komen in december of januari dan zullen de eerste concrete resultaten voor de zomer in 2018 zichtbaar zijn.
De gemeente wilt ook andere maatschappelijke vastgoed die eigendom zijn van de gemeente voorzien van zonnepanelen om zo fors te besparen op elektriciteit.

Huidige situatie:

 

Situatie met zonnepanelen:


Bron beide illustraties: Gemeente Steenwijkerland

Het college vraagt de gemeenteraad om een budget van ruim 1 miljoen euro beschikbaar te stellen voor het plaatsen van het zonnedak.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen