Feestelijke Pasar Keris en Balinese dans

Foto: Taman Indonesia

Dit weekend vindt de feestelijke afsluiting plaats van de expositie KERIS STORIES, die sinds februari in dierenpark Taman Indonesia in Kallenkote (Kop van Overijssel) te bewonderen is.

Zaterdag 25 juni is er de Pasar Keris met lekker eten, live muziek, een Krissen-spreekuur en een Krissen-knutselworkshop voor kinderen. Zondag 26 juni vindt een bijzonder optreden plaats van de Balinese dansgroep Dwi Bhumi en een laatste Krissen-spreekuur.

 

 

Zaterdag 25 juni Pasar Keris

Zaterdag is bij Taman Indonesia de Pasar Keris, een ‘kumpulan’, gezellige bijeenkomst. De eigenaresse van het park, Marlisa Wareman, is enthousiast over het programma dat ze heeft weten samen te stellen: “Er zijn gezellige kraampjes met souvenirs en een Indonesische pasar zonder lekker eten is natuurlijk geen pasar. Daarom komt op zaterdag 25 juni chefkok Stanly Rutten van Rumah Rasa uit Harderwijk weer bij ons op het terras koken. Hij maakt dit keer heerlijke, traditionele Nasi Kuning met visballetjes. En natuurlijk saté! Bezoekers kunnen van tevoren tegelijk met hun tickets hun maaltijd via onze website al reserveren. Verder is het extra feestelijk met de live-muziek van de band Reggie & Friends”. Voor de kinderen is er ook een leuke extra activiteit, namelijk ‘Maak je eigen kris van hout’ door Tjeerd Lighthart. “Vorige keren is al gebleken dat hier prachtige creaties uit voortkomen”, vertelt Wareman. Tevens kun je op de pasar keris je eigen keris meenemen om te laten zien aan de kenner tijdens het Krissen Spreekuur.

 

Zondag 26 juni Balinese dansgroep
“Speciaal ter afsluiting van de krissen-tentoonstelling komt op zondag de Balinese dansgroep Dwi Bhumi in ons park de ‘Keris Dans’ uitvoeren. Ik verheug me al op hun dans met dit magische attribuut”, zegt Marlisa Wareman. Dwi Bhumi is een Indonesische dansgroep uit de randstad, gespecialiseerd in traditionele dansen. Deze keer zullen ze een dans met de kris uitvoeren, nog niet eerder vertoond in het park.
Krissen Spreekuur
“Dit weekend houden we ook voor de laatste keren ons Krissen Spreekuur. Zaterdag van 13.00 uur tot 16.00 uur en zondag van 12.00 uur tot 16.00 uur. Tijdens de expo KERIS STORIES is er al een aantal keren een Krissen Spreekuur geweest. Hierbij kun je je eigen kris aan een krissen-expert laten zien en ontdekken waar deze vandaan komt, uit welke periode en misschien een stukje van het verhaal achter de kris!”, legt Wareman uit.
Heb je zelf een Kris?

Wil je ook jouw Kris laten zien tijdens het Krissen Spreekuur en er meer over ontdekken? Mail dan 2 foto’s van je Kris (voor- en zijkant) naar [email protected] en bezoek het park op 25 of 26 juni.

Expo KERIS STORIES

In de tentoonstelling KERIS STORIES, die dus alleen nog tot en met dit weekend te bezichtigen is, maak je een reis langs verhalen over de kris, een geheimzinnige Indonesische dolk. De krissen die te zien zijn in de expo, komen van families en verzamelaars. Sommige krissen zijn meer dan vijfhonderd jaar oud. Wareman is blij dat Taman Indonesia deze mocht tonen, omdat de krissen vaak een bijzondere plaats innemen in het leven van de eigenaar en niet zomaar worden uitgeleend. Zo is de ‘kris pusaka’ van de legendarische Indo-rocker Harry Koster opgenomen in de tentoonstelling. Hoewel de kris voornamelijk door mannen wordt gemaakt en doorgegeven van vader op zoon, is er in de expo ook aandacht voor de dameskris en de vrouwelijke ‘empu’, de maker van de kris. Deze empu is niet alleen een smid, maar vooral ook een spirituele werker die de mystieke energie aan de kris verbindt.

 

Keris Stories is het tweede deel van het langlopende culturele programma Een Reis langs Indische Pusaka’s, dat door Taman Indonesia is geïnitieerd met het doel bezoekers te betrekken bij het vertellen van de Indische familieverhalen. Met Een Reis langs Indische Pusaka’s wil Taman Indonesia het bewustzijn onder de bezoekers over hun eigen Indische/Molukse identiteit versterken, en hen stimuleren om hier thuis in familieverband over verder te praten. Door tentoonstellingen en publieksprogramma’s willen het dierenpark het Indisch cultureel erfgoed doorgeven, en bekendheid generen rondom de geschiedenis van Indische Pusaka’s bij het Nederlandse publiek. Volgend jaar volgt het derde deel van het programma: de tentoonstelling Batik Stories .

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen