De Meenthe Extern wil Razzia in september in Vollenhove opvoeren

Foto: FPB Steenwyck

De Meenthe Externe producties, producent van onder andere Storm over de Beulaeke, Droom XL en het Mysterie Wardenier wil de locatie voorstelling “Razzia” in september alsnog proberen op te voeren in Vollenhove. De nieuwste productie van De Meenthe Extern stond gepland voor mei in Rabo Theater De Meenthe en begin juli in Vollenhove. Het Coronavirus maakte de voorstellingen onmogelijk.

Razzia is een voorstelling gemaakt in het kader van 75 jaar vrijheid en eerbetoon aan verzetsheld Harmen Visser van knokploeg Ome Willem die op de laatste dag van de oorlog in het allerlaatste uur op de dijk tussen Vollenhove en Kuinre werd doodgeschoten door sympathiserende SS-ers. Razzia verhaalt over de oorlog en het goed en kwaad dat in Vollenhove en omgeving dicht bij elkaar lag. En natuurlijk over de beruchte Razzia’s in 1944 in de Noord Oost Polder waarbij de opgepakte mannen en vrouwen altijd via Vollenhove werden gedeporteerd.

Razzia is een multi cultuurproject en is geschreven door Jan Blei uit Zwartsluis met muziek van Barbara Lok en Wim Rebergen. Beeld maakt een belangrijk onderdeel uit van de voorstelling en de bekende regionale filmer Klaas Eissens tekent voor dit deel. Houtskool Kunstenares Anca Blok zorgt voor unieke portretten en aangezichten binnen de voorstelling en de 88 jarige schrijfster Marjan Berk is de verteller. Voor de regie is het jonge regietalent Mitchell ten Hove uit Kampen aangetrokken.

De Meenthe externe producties wil graag spelen om meerdere redenen. Ten eerste is de voorstelling gemaakt in het kader van 75 jaar vrijheid en dat is dit jaar. Een tweede reden is dat heel veel buiten producties naar 2021 zijn doorgeschoven waardoor er een overkill aan buitenproducties in 2021 zal komen. Een andere belangrijke reden is dat de voorstelling binnen de coronaregels heel goed  gespeeld kan worden en ingetogen en meeslepend is en dus uitstekend past in het huidige tijdsbeeld.

De groep van 21 spelers is vanaf begin juni aan het oefenen onder strikte regels maar staat te popelen om in september op de planken te staan. Daarbij heeft De Meenthe externe Producties risico’s genomen omdat het volstrekt toen nog niet helder was of en wanneer er versoepelingen zouden komen die kleinere regionale projecten mogelijk zou kunnen maken.

De Meenthe Externe producties hoopt binnen 10 dagen duidelijk te krijgen of het een go van de veiligheidsregio krijgt om door te gaan en te spelen in september. Noodzakelijk daarvoor is dat er dagelijks 500 mensen zittend op 1,5 meter afstand van elkaar de voorstelling kunnen bezoeken. Voor de financiering is het grootste deel al binnen. Er is nog een kleine 5000 euro nodig om Razzia te kunnen spelen in Vollenhove.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen