Haven Vollenhove vol historische schepen

Foto Terra Nova
Foto Terra Nova
Foto: Wim Aarnoudse

Op zaterdag 21 maart houden de Noorderschippers van de Vereniging Het Historisch Bedrijfsvaartuig hun jaarlijkse ‘Tjalkendag’. Meer dan vijfentwintig historische schepen van verenigingsleden komen naar Vollenhove. Waaronder het ruim 50 meter lange verenigingsschip, de Terra Nova. Het is een prachtige ‘luxe motor’, gebouwd in 1929. De schepen komen op vrijdag aan en zijn vanaf dan te bewonderen in de Haven.

Op zaterdag hebben de schippers hun eigen programma aan boord van de Terra Nova. De dag, die elk jaar in een andere stad plaats vindt, wordt geopend door de gastheer van 2020: burgemeester Rob Bats van Steenwijkerland.
In het ochtendprogramma vertelt Henk de Vries van het Stadsmuseum Vollenhove over de stad, de visserij en de Zuiderzee. Thecla Bodewes, eigenaar van de gelijknamige scheepswerven, spreekt over geschiedenis en toekomst van de Nederlandse scheepsbouw. In het middagprogramma bezoeken de deelnemers Vollenhove, het Stadsmuseum en het Waterloopbos.

De zondagmiddag is speciaal voor belangstellenden uit Vollenhove en omgeving. Zij worden om 14 uur aan boord van de Terra Nova ontvangen met koffie of thee. Frits Veldmeijer van de Noorderschippers vertelt over varend erfgoed in Nederland en Henk van Heerde herhaalt zijn lezing van zaterdag over Vollenhove en de Zuiderzee. Aan boord van de spits Eestroom zijn films over varend erfgoed te zien en een aantal schepen is open voor bezichtiging. En natuurlijk is er een stand met maritieme boeken en materialen.

De Tjalkendagen worden financieel gesteund door scheepsverzekeraar EOC te Meppel. Bezoekers van de Tjalkendag op zaterdag wordt gevraagd zich van tevoren op te geven via [email protected] De kosten van deelname en lunch zijn voor (nog) niet leden € 22,50.-
De Publieksdag zondagmiddag is gratis toegankelijk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen