Wandelexcursie in de Kloosterkooi

Foto: staatssbosbeheer

Met een kijkje achter de schermen, gaat er een wereld voor je open!

Een eendenkooi bestaat naast een kooibos met daarin gelegen de kooiplas, uit meerdere vangpijpen. Dat zijn de basiselementen van een eendenkooi. Op de kooiplas liggen de eenden rustig de dag door te komen en het kooibos zorgt voor luwte, veiligheid en rust. Rondom een kooiplas staan rietschermen om te voorkomen dat de eenden de kooiker of een bezoeker zien. Want absolute rust is in een eendenkooi nodig om te zorgen dat de eenden dagelijks terugkomen en daar kunnen uitrusten. 

Maar de eendenkooien zijn niet aangelegd om het landschap te verfraaien. Vroeger was de kooiker, doorgaans de eigenaar of de beheerder van een eendenkooi, grotendeels afhankelijk van de hoeveelheid eenden welke hij kon vangen. Hij moest er van leven! Dat betekende dus dat de eendenkooi volledig was ingericht om eenden te kunnen vangen. Ooit gehoord van het gezegde ‘de pijp uit gaan’? Juist, dat komt dus voort uit de eendenkooiwereld. Want het ging erom om zoveel mogelijk wilde eenden de vangpijp in te lokken. Als de eenden de pijp in zwommen, liet de kooiker zich tussen de rietschermen zien, zodat de wilde eenden schrokken en nog dieper de vangpijp invlogen. En ja, daar gingen ze dan ‘de pijp uit’! 

Er is veel te vertellen over de wereld van een eendenkooi. Staatsbosbeheer geeft regelmatig rondleidingen en toont u dan alle facetten van de eendenkooi. Ga je met ons mee?

LET OP De wandeling start in de Kloosterkooi in Kalenberg. 

Aanmelden verplicht.

Datum: zaterdag 17 augustus 2019

Start: 13.30 uur bij de ingang van de Kloosterkooi in Kalenberg.

Adres: LET OP Eendenkooi Kloosterkooi, Kalenbergerpad, 8377 HL     Kalenberg.

Duur: 1,5 uur.

Kosten: € 6,50 volwassenen/ € 4 kinderen

Aanmelden: Buitencentrum Weerribben tel. 0561-477272 of online

Website: https://www.staatsbosbeheer.nl/wandelingkloosterkooi

E-mail : [email protected]

 

http://www.facebook.com/StaatsbosbeheerWeerribben 

 

Tip: wandelschoenen/laarzen.

Reacties