Duizenden peuken in Steenwijk tijdens de Plastic PeukMeuk Actie

jul 11 , 16:49 Nieuws
pieter jan hummelen met de opbrengst in steenwijk foto hilda knol
Zaterdag 6 juli trotseerden vrijwilligers de windstoten van code geel voor Plastic PeukMeuk. Voor wat betreft de vervuiling door sigarettenfilters is het code rood. In één uur tijd werden door honderden vrijwilligers in het hele land op 84 plaatsen 460.000 sigarettenfilters van straat en uit de natuur verwijderd. In Steenwijk werden ook duizenden peuken verzameld door vrijwilligers van Stichting Duurzaam Steenwijkerland.Vrijwilliger Pieter Jan Hummelen heeft het initiatief voor deze actie in Steenwijk genomen: “Met de actie willen we inzichtelijk maken hoeveel peuken er in de natuur worden gegooid. Wereldwijd, landelijk én lokaal hier in het centrum van Steenwijk. Zonet heb ik hier in 10 minuten 130 peuken verzameld. Ik registreer ze ook zodat ik precies weet hoeveel ik er heb gevonden. Eerder deze ochtend heb ik bij de carpool en Eesveenseweg al een stuk of 1.000 verzameld.”
Bewustwording
In Steenwijk trok de actie de aandacht van voorbijgangers, zodat de deelnemers niet alleen raapten, maar ook voorlichting gaven. Robbert Vlagsma is operationeel coördinator van Stichting Duurzaam Steenwijkerland en ging ook aan de slag: “Voorbijgangers reageerden enthousiast op de actie. De één gaf complimenten en de ander vroeg wat we aan het doen waren. We gaven uitleg over de actie en benadrukten dat al die peuken ontzettend slecht zijn voor het milieu. Ook stimuleerden we mensen om peuken niet op straat te gooien, maar om daarvoor de handige PeukMeuk blikjes te gebruiken.”
Plastic filter heeft geen functie
Pieter Jan vult aan: “Doelstelling is enerzijds bewustwording en anderzijds heeft een filter geen functie voor een sigaret, dus dat stukje plastic moet er eigenlijk gewoon af. Dat willen we op Europees niveau proberen te bereiken. Daarnaast werken we dus aan bewustwording, ook onder de jeugd. We nodigen scholen daarom uit om contact met ons op te nemen. Dat kan via [email protected] . Graag vertellen we hier in de klas meer over.”
Gratis mobiele asbak
Pieter Jan heeft ook de PeukMeuk blikjes geïntroduceerd in Steenwijkerland: “Gooi peuken dus niet zomaar op de grond, maar doe ze in de handige Plastic PeukMeuk blikjes. Dit is een mobiele asbak gemaakt van lege verpakkingen van pepermuntjes. Is het blikje vol? Leeg deze vervolgens in de daarvoor bestemde afvalbak. Je kunt gratis een Plastic PeukMeuk bakje ophalen bij het Infopunt Duurzaam Doen aan de Kerkstraat 4 in Steenwijk. De stickers die we op de blikjes plakken, maakt Bijzonderdruk van restmateriaal. Wel zo duurzaam.”
Giftigste zwerfafval
Op zaterdag 6 juli was het Plastic PeukMeuk in Nederland. In het hele land kwamen opruimhelden in actie om peuken te rapen én te tellen. Dat is hoognodig, want het sigarettenfilter is met afstand het meest gevonden en giftigste stuk zwerfafval. Uit onderzoek van CE Delft blijkt dat één enkele peuk tot 1000 liter water kan verontreinigen. Bovendien vallen de sigarettenfilters uiteen tot microplastics. Die komen terecht in het water, de lucht, de grond en ons voedsel. Dagelijks belandt er een vrachtwagenlading vol aan peuken op de Nederlandse straat en in de natuur.
Plastic Peuken Collectief
PeukMeuk wordt al sinds 2019 georganiseerd door het Plastic Peuken Collectief, met het Peukenmeisje Bernadette Hakken als boegbeeld. Dit collectief is een landelijk samenwerkingsverband van tientallen milieuorganisaties en bedrijven. Het collectief wordt ondersteund door honderden individuele peukenrapers en een groeiende groep ambtenaren en politici. Meer informatie over dit collectief vind je op www.plasticpeukencollectief.nl
.