Ontzet Festival brengt 13 juli de Vestingstad Steenwijk tot leven

Foto: Wilbert Bijzitter

De start van de zomeractiviteiten in Steenwijk wordt op zaterdag 13 juli gevierd met het Ontzet Festival. Inmiddels een traditie die ook dit jaar weer groots gevierd wordt. Van 10.30 tot 16.30 uur gaat de Vestingstad terug naar het jaar 1524. Nieuw is dat de 16e -eeuwse markt een plek krijgt in de Onnastraat en de Markt is ingericht met een arena waar continu demonstraties, veldslagen en voorstellingen zijn. 

16e -eeuwse markt, ambachten en verhalenvertellers

Vanaf de Grote Kerk tot aan het kampement van de schutterijen bij de Onnapoort is er een levendige markt. In de Kerkstraat ligt de focus op oude ambachten en in de Onnastraat is de 16e -eeuwse markt met een pottenbakker, smid, priester en meer kooplieden, muziek en entertainment uit die tijd. Halverwege, in de Doopsgezinde Kerk, speelt de Leydse Kluchtencompagnie een aantal voorstellingen en om 11.00 en 14.30 vertelt Luc Greven over de Verwoesting van Steenwijk (1523). Op het Terreplein kan bij Handboogvereniging Robin Hood is op het Terreplein een schot worden gewaagd. Het is nog maar een kleine greep uit het gehele, volle programma. 

Historisch kampement bij de Onnapoort 

De Scutterie van Sint Clemens heeft dit jaar nog meer schutterijen uitgenodigd. Zij hebben hun kampement opgeslagen bij de Onnapoort. Wie hier een kijkje neemt, voelt de sfeer van destijds en wordt letterlijk en figuurlijk meegenomen naar het jaar 1524. Regelmatig trekt men ten strijde en op verschillende momenten wordt het kanon afgeschoten en is er musketschieten. Een belevenis voor jong en oud. Onderaan de stadswallen, ter hoogte van de Gasthuispoort, is de Stichting Touwslagerij Steenwijk voor het eerst aanwezig. Het moment om kennis te maken met dit nieuwe initiatief. 

Kindervermaak, stadswandelingen en torenklimmen 

Bezoekers wanen zich deze dag in een compleet andere wereld. Wie meer wil weten over het verleden van de Vestingstad kan mee met de stadswandeling vanaf het stadsmuseum. In de Kleine Kerk vertelt Harry Offereins over de geschiedenis van de kerk en is een nieuwe foto-expositie ingericht. Voor de kinderen wordt de Koningstraat omgetoverd tot Kinderstraat, hier organiseert Scouting Johan van den Kornput een aantal activiteiten die passen bij het thema. Wat ook niet mag ontbreken is het beklimmen van de Steenwieker Toorn. Vorig jaar deden dat maar liefst 400 bezoekers. Een aanrader! 

Sir John Norrits en de Hertog van Alva 

Een van de hoogtepunten is het interview dat cabaretière Lucina Bolding houdt met Sir John Norrits (Sjef Damhuis) en Alva (Henk Vording). Om 13.00 en 14.30 uur geven beide heren hun visie over de gebeurtenissen tijdens het Beleg van Steenwijk (1580-1581). De Hertog van Alva geeft uitleg waarom Graaf Rennenberg de vestingstadvoor de Spanjaarden moest innemen. Het wordt een levendig debat. De toegang in de Grote Kerk, waar ook verhalenverteller Jan Wiersma acte de présence geeft, is gratis. 

Dertien organisaties bieden totaalprogramma Ontzet Festival 

Het ONZET Festival wordt op initiatief van Steenwijk Vestingstad georganiseerd in nauwe samenwerking met Scutterie van Sint Clemens, Steenwijks Ontzet, Historische Vereniging Steenwijk eo, Stadsmuseum Steenwijk, Gemeente Steenwijkerland, Stadsgidsen Steenwijk, Handboogvereniging Robin Hood, Scouting Johan van den Kornput, Touwslagerij Steenwijk, Grote Kerk Steenwijk, Torenwachters, Kleine Kerk en de ODD Fellows.

 

Het actuele programma met tijden en een plattegrond met de activiteiten is te vinden op www.steenwijkvestingstad.nl. Ook op de dag zelf worden de verschillende activiteiten aangekondigd en is een overzicht beschikbaar. 

 

Iedereen wordt van harte uitgenodigd om deze ontzettend leuke en leerzame dag mee te beleven. 

 

Mede dankzij een financiële bijdrage van de gemeente Steenwijkerland kan een programma van deze omvang gratis worden aangeboden.  

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen